HBone+

A Semmelweis Egyetemen tartott videokonferencia oktatásról

A Semmelweis Egyetemen tartott videokonferencia oktatásról

Videokonferencia oktatásAz NIIF Intézet által indított "Videokonferencia oktatási és népszerűsítő program" első állomása a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (Budapest, 9. kerület) új épülete volt. A videokonferencia felhasználói oktatást nagy érdeklődés övezte, kb. 50 oktató és kutató jött el, hogy meghallgassa Lengyel Miklós előadását a videokonferencia technológiában rejlő lehetőségekről.

Lengyel Miklós elmondta, hogy a hazai kutatás-felsőoktatás számára olyan fejlett IP alapú videokonferencia rendszer és szolgáltatások állnak rendelkezésre, amely veresenyképes a legfejlettebb országok hasonló infrastruktúráival. A nagysebességű hálózat és a modern eszközök kiemelkedő minőségű, kompromisszumoktól mentes kommunikációt tesznek lehetővé a felsőoktatás-kutatás, valamint a közgyűjteményi kör szereplői számára. A szerteágazó tevékenységi kör (az orvostudománytól kezdve a könyvtártudományig és csillagászatig) számos érdekes és előremutató alkalmazást teszt lehetővé. Az alkalmazások az egyszerű campus-közi adminisztratív megbeszélésektől és belföldi-külföldi projekt értekezletektől, az órarendi órák távolról történő megtartásáig, külföldi meghívott előadók bekapcsolásáig, távdiagnosztikáig, stb. terjedhetnek. A számtalan lehetőséghez az intézményi humán erőforrást kell csak felzárkóztatni, hiszen sokan nem is tudnak az intézményeikben elhelyezett videokonferencia eszközökről, vagy egyszerűen tartanak a berendezések kezeléséhez esetlegesen szükséges műszaki-számítástechnikai ismeretektől: a bemutató keretében látható volt azonban, hogy az eszközök kezelése nem tér el jelentősen a mobiltelefonnál megszokottaktól, a központi címtár használatával a kapcsolat - bitek és byte-ok "kalapálását" mellőzve - gombnyomásra felépült.

Videokonferencia oktatásAz gyakorlati bemutató mellett az oktató áttekintést adott a videokommunikációra képes eszközökről az egyszerű desktop rendszerektől a személyes jelenlét közel 100%-os helyettesítésére alkalmas un. telepresence rendszerekig. Hangsúlyozta, hogy számos rendszer (pl. Skype, MSN) nem szabványos, zárt rendszer, amely nem teszi lehetővé, hogy szabványos, professzionális eszközökkel kapcsolatot teremtsünk velük. A felsőoktatási-kutatási rendszer egyik legnagyobb előnye a szabványosság, amely nem csupán a különböző gyártók eszközei között biztosít együttműködést, hanem akár a legújabb és a 10 évvel ezelőtt megvásárolt rendszerek közötti hívásokat is lehetővé teszi. Ez a kulcsa annak, hogy a hazai kutatók-oktatók világszerte kb. 4000-5000 ilyen szabványos videokonferencia eszközzel teremthetnek kapcsolatot külföldi egyetemeken és kutatóintézetekben dolgozó kollégáikkal.

A bemutató során a résztvevők 1080p High Definition (HD) minőségben láthatták a Debreceni Egyetem videokonferencia terméből bejelentkező kollégát. A modern eszközöknek köszönhető folyamatos, nagyfelbontású kép és alacsony késleltetés a távoli résztvevőt szinte a terembe "varázsolta". A hallgatóság a többpontos videokonferencia előnyeit is tapasztalhatta, amikor a képernyőn az ország különböző pontjain elhelyezett videokonferencia eszközök képe feltűnt.

A következő oktatás az egri Eszterházy Károly Főiskolán lesz, amelyre szeretettel várunk minden helyi oktatót, kutatót és érdeklődő hallgatót.

 

ElőnézetCsatolmányMéret
vidkonf_oktatas_se.jpg43.39 KB
vidkonf_oktatas_se2.jpg26.38 KB
NIIF_video.konf_oktatás.pdf3.87 MB

HBone+ legfrissebb kép

HBONE+ projekt záróünnepség

HBone+ Feliratkozás a Hbone+ hírlevélre

HBone+ legfrissebb hírei

Befejeződött a HBONE+ projekt!

2012. szeptember 30.-án lezárult a HBONE+ projekt, a magyar felsőoktatás és kutatás egyik legátfogóbb országos projektje. A HBONE+ fejlesztéseinek köszönhetően az NIIF Intézet kinyitotta a kaput az európai kutatási együttműködésekre - értékelte a projekt eredményeit Nagy Miklós az ünnepélyes projektzárón.

HBone+ az országos gerinchálózat

A HBONE+ jelentős mértékben növeli az ország tudományos versenyképességét - Interjú Mohácsi Jánosssal, a HBONE+ projekt vezetőjével

- Mi a HBONE+ ?

- Kicsit vissza kell tekinteni időben, hiszen a HBONE+ projektről nem beszélhetünk a HBONE hálózat ismertetése nélkül.

Új Magyarország fejlesztési terv

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.