HBone+

SIP WorkShop az NIIF Intézet szervezésében

SIP WorkShop az NIIF Intézet szervezésében

A Magyarországon napjainkban egyre inkább elterjedő SIP jelzési protokoll, a nyílt szabványú multimédiás rendszer-integráció lehetőségét teremti meg a hazai felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és közgyűjtemények számára.

Az NIIF Intézet május végén és június elején ingyenes SIP workshopra várta a hazai NIIF tagintézmények informatikai szakembereit. Az NIIF Intézet ezt a workshopot a HBONE+ (ÚMFT TIOP 1.3.2. és KMOP 4.2.1a_2 projektek) program támogatásával hozta létre. A Session Initiation Protocol (SIP) egy alkalmazás rétegben elhelyezkedő jelzés protokoll család, amelyet alapvetően egy vagy több résztvevő között valós idejű multimédiás kapcsolatok létrehozására, módosítására, lebontására stb. fejlesztettek ki. A SIP-et az alapoktól kezdve Interneten való kommunikációra fejlesztették, így már tervezéskor odafigyeltek, hogy a protokoll skálázható, kiterjeszthető és flexibilis legyen.

A SIP technológia, az Internet Engineering Task Force (IETF) szervezet által fejlesztett Real-time Applications and Infrastructure Area munkaterület részeként fejlesztett protokoll család gyűjtőneve. Az IETF az a szervezet, amely az Internet szabványosításán dolgozik és olyan publikus kvázi szabványokat, Request for Comments (RFC)-ket alkot, amiket maga az internet közösség dolgozott ki. A nyílt forrású fejlesztéseknél is az RFC-k szabadon felhasználhatóak.

A SIP protokoll család nem új, hisz a második generációjának magját adó RFC 3261-et 2002-ben tették közzé, de a protokoll a mai napig is folyamatosan fejlődik. Ennek köszönhetően mára egy igen nagy tudású, összetett protokollá nőtte ki magát. (A folyamatos növekedésről lásd még a SIP-hez kapcsolódó RFC oldalak számának évenkénti emelkedését: http://rfc3261.net/) A SIP jelenleg az egyetlen nyílt, széles körben elfogadott és implementált, skálázható, kiterjeszthető és flexibilis kommunikációs protokoll család.

A SIP fontos szerepet játszik a mobil és vezetékes kommunikációban. Az IP Multimedia Subsystem (IMS) keretrendszert, amely a Next Generation Networking (NGN) része, már a SIP protokollra és kiterjesztéseire építették. A SIP protokoll az alapköve a konvergált hang- adat- videokommunikációs hálózatoknak. A SIP használatával lehetővé válik egy olyan egységes kommunikációs platform elkészítése, amit a gyártók csak Unified Communication néven emlegetnek (hang, video, messaging, presence stb. kommunikáció együttesen, amely mobil és vezetékes adathálózaton egyaránt elérhető).

Az NIIF már 2003 óta intenzíven alkalmazza a SIP-et a felsőoktatási intézmények és közgyűjtemények telefonhívásainak átvitelére az intézményeket összekötő HBONE adathálózat felett. Az NIIF Intézet a HBONE+ projekt keretében megújítja videokonferencia szolgáltatását is, amely során szintén SIP képességekkel rendelkező berendezéseket szerez be.

Az NIIF Intézet szeretné segíteni a tagintézmények szakembereit abban, hogy az IP alapú hang és video kommunikáció alapjául szolgáló protokollt minél jobban megismerjék, ezért ebben a témában most először 2010. május végén WorkShop-ot szervezett. További törekvés, hogy elősegítsék az intézményekben a hang- és adathálózat konvergenciáját, migrálását IP alapú technológiákra. Fontosnak tartják, hogy elősegítsék és katalizálják az intézmények közti tapasztalatcserét.

A 4 napos workshop elméleti és gyakorlati oldalról is betekintést nyújtott a SIP világába. A résztvevők számára 4 fős csoportokban 5 mini intézmény hálózatát modellezték. A workshop keretében több népszerű nyílt forráskódú SIP Server implementációt is felhasználtak a résztvevők. A workshop során bemutattak egy SIP proxy (OpenSIPS), és egy Back-to-Back User Agent implementációt (Asterisk) is.

Képek a 2 workshop-ról: SIP workshop galériában

 

HBone+ legfrissebb kép

HBONE+ projekt záróünnepség

HBone+ Feliratkozás a Hbone+ hírlevélre

HBone+ legfrissebb hírei

Befejeződött a HBONE+ projekt!

2012. szeptember 30.-án lezárult a HBONE+ projekt, a magyar felsőoktatás és kutatás egyik legátfogóbb országos projektje. A HBONE+ fejlesztéseinek köszönhetően az NIIF Intézet kinyitotta a kaput az európai kutatási együttműködésekre - értékelte a projekt eredményeit Nagy Miklós az ünnepélyes projektzárón.

HBone+ az országos gerinchálózat

A HBONE+ jelentős mértékben növeli az ország tudományos versenyképességét - Interjú Mohácsi Jánosssal, a HBONE+ projekt vezetőjével

- Mi a HBONE+ ?

- Kicsit vissza kell tekinteni időben, hiszen a HBONE+ projektről nem beszélhetünk a HBONE hálózat ismertetése nélkül.

Új Magyarország fejlesztési terv

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.