HBone+

Fejlődik az akadémiai hálózat felhordó hálózata

Fejlődik az akadémiai hálózat felhordó hálózata

 

A HBONE+ projekt  hálózati alprojektjének keretében az NIIF Intézet SCI-Networks által szállított megoldásokkal bőviti és fejleszti korábban csak szélessávú technológiával bekapcsolt egyetemek és kutató intézeteket hálózati hozzáférést. A fejlesztés keretében nagysebességű mikrohullámú technológiával nyolc összeköttetés kerül kialakításra a Ceragon FibeAir IP-10 berendezés családdal.

A fejlesztés kapcsán 2010 tavaszán megtörténtek a felhordó hálózati végpontok felmérése és a kapcsolatok hatósági engedélyezéséhez szükséges tervezői munkálatok.

A fejlesztés eredményeként 2010 áprilisában üzembe állt az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Soproni telephelye és a Nyugat-Magyarországi Egyetem közti 100 Mbps mikrohullámú kapcsolat.

Májusban állt üzembe a Szent Adalbert Központ, Esztergom és az Esztergom
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar közti 100 Mbps mikrohullámú kapcsolat, valamint az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének Piszkéstetői telephelye és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola közti 34 Mbps mikrohullámú kapcsolat.

Júniusban üzembe helyeztük a Tessedik Sámuel Gazdasági Főiskolai Kar (SZIE) Békéscsabai telephelye és Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Békéscsaba közötti 100 Mbps mikrohullámú kapcsolatot.

Júliusban beüzemeltük a Gyulai Tessedik Sámuel Gazdasági Főiskolai Kar (SZIE) és Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Békéscsaba közötti 100 Mbps mikrohullámú kapcsolat, valamint a Sapientia Szent Gellért Kollégium, Pannonhalma, 100 Mbps mikrohullámú kapcsolatát.

A projekt kapcsán még két felhordó hálózati végpont bekötése van folyamatban: Tomori Pál Főiskola, Kalocsa, 34 Mbps mikrohullámú kapcsolatta, valamint a Pannon Egyetem Pápai Karának, 100 Mbps mikrohullámú kapcsolatta.

HBone+ legfrissebb kép

HBONE+ projekt záróünnepség

HBone+ Feliratkozás a Hbone+ hírlevélre

HBone+ legfrissebb hírei

Befejeződött a HBONE+ projekt!

2012. szeptember 30.-án lezárult a HBONE+ projekt, a magyar felsőoktatás és kutatás egyik legátfogóbb országos projektje. A HBONE+ fejlesztéseinek köszönhetően az NIIF Intézet kinyitotta a kaput az európai kutatási együttműködésekre - értékelte a projekt eredményeit Nagy Miklós az ünnepélyes projektzárón.

HBone+ az országos gerinchálózat

A HBONE+ jelentős mértékben növeli az ország tudományos versenyképességét - Interjú Mohácsi Jánosssal, a HBONE+ projekt vezetőjével

- Mi a HBONE+ ?

- Kicsit vissza kell tekinteni időben, hiszen a HBONE+ projektről nem beszélhetünk a HBONE hálózat ismertetése nélkül.

Új Magyarország fejlesztési terv

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.