HBone+

HD videokonferencia rendszer átadás

HD videokonferencia rendszer átadás

 

Az NIIF Intézet 2010. szeptember 9-én, ünnepélyes keretek között adta át az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 1.3.2 projektnek köszönhetően megújult, országos videokonferencia rendszert. A fejlesztésnek köszönhetően 30 db High Definition (HD) H.323/SIP szabvánnyal kompatibilis IP alapú videokonferencia berendezés került konvergencia régiókban található felsőoktatási intézményekbe, kutatóintézetekbe és közgyűjteményekbe. A kedvezményezett intézmények ily módon térítés nélkül juthattak hozzá a legkorszerűbb, 1080p HD (full HD) kommunikációra képes eszközökhöz. Az eszközök a hazai intézmények közötti együttműködés mellett - a szabványos működésnek köszönhetően - nemzetközi kapcsolatokat is erősítik.

Ünnepélyes átadóA beruházás keretében a végberendezéseken túl az NIIFI által biztosított országos infrastrukturális szolgáltatások is fejlődtek. A többpontos videokommunikációt egy nagykapacitású High Definition videokonferencia szerver (un. Multipoint Control Unit, MCU) támogatja, amely 35 db HD vagy akár 100 feletti hagyományos (nem HD) videokonferencia résztvevőt képes egyidőben kiszolgálni.
A közbeszerzési eljárást az amerikai Polycom gyártó termékeivel a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Magyar Telekom Csoport tagja nyerte el. A videokonferencia végpontok Polycom HDX 8000-es típusúak, a szerver Polycom RMX 4000. A KFKI Zrt. a kiépítés után 3 évig rendszertámogatást is nyújt. A beszerzés teljes értéke 212 millió Ft.

Videokonferencia bemutató beföldi és külföldi szereplőkkelAz ünnepélyes átadó során hazai helyszínekről jelentkeztek be felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek vezetői, valamint külföldön tevékenykedő kutatók demonstrálták a technológia által biztosított előnyöket.

Korábban írtuk:

High Definition videokonferencia eszköz-pályázat eredménye

Szerződéskötés High Definition videokonferencia berendezések szállítására

HBone+ legfrissebb kép

HBONE+ projekt záróünnepség

HBone+ Feliratkozás a Hbone+ hírlevélre

HBone+ legfrissebb hírei

Befejeződött a HBONE+ projekt!

2012. szeptember 30.-án lezárult a HBONE+ projekt, a magyar felsőoktatás és kutatás egyik legátfogóbb országos projektje. A HBONE+ fejlesztéseinek köszönhetően az NIIF Intézet kinyitotta a kaput az európai kutatási együttműködésekre - értékelte a projekt eredményeit Nagy Miklós az ünnepélyes projektzárón.

HBone+ az országos gerinchálózat

A HBONE+ jelentős mértékben növeli az ország tudományos versenyképességét - Interjú Mohácsi Jánosssal, a HBONE+ projekt vezetőjével

- Mi a HBONE+ ?

- Kicsit vissza kell tekinteni időben, hiszen a HBONE+ projektről nem beszélhetünk a HBONE hálózat ismertetése nélkül.

Új Magyarország fejlesztési terv

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.